Wat bij een ongeval?

Zijn er gewonden bel dan, indien nodig, 112 voor een ambulance en/of de politie om een proces-verbaal op te stellen.

Indienen van schadedossier kan via:

Algemeen nummer: 03 218 32 10

Via e-mail: federations@ag.be

Met de post: AG Insurance, Emile Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel

Ongevalsaangifte-recreant.pdf (cycling.vlaanderen

Vul zeker een aanrijdingsformulier in. Dit is in ieders belang. Sommige lichamelijke letsels worden pas enkele dagen na een ongeval duidelijk.

Als fietser heb je best altijd het polisnummer van uw familiale verzekering bij.

De aansprakelijkheidsregeling bij een ongeval tussen een auto en een fiets werkt niet zoals bij een ongeval tussen twee auto’s omdat een fietser door de wet als een ‘zwakke weggebruiker’ wordt beschouwd. De letselschade van de fietser (medische kosten, invaliditeitsuitkeringen) worden bij een ongeval altijd vergoed door de BA-autoverzekering van de betrokken bestuurder.

De vraag wie in de fout is, is hier niet aan de orde. Dit heet de ‘objectieve aansprakelijkheid’. Deze ‘objectieve aansprakelijkheid’ heeft echter alleen betrekking op de lichamelijke letsels van de fietser en niet op de materiële schade aan zijn fiets.

Wie betaalt de materiële schade?

Hier speelt wel mee wie in zijn recht is en wie in de fout gaat. Er wordt gekeken naar de verkeersregels: mogelijke instructies van een politieagent, verkeerslichten, verkeersborden en voorrangsregels.

1. Als de autobestuurder in zijn recht is

De BA-autoverzekering van de autobestuurder zal de fietser in ieder geval vergoeden voor zijn medische kosten maar zijn bonus-malus gaat niet omhoog aangezien hij niet in fout is.

Voor de materiële schade aan de auto komt de familiale verzekering van de fietser tussen aangezien die in fout is. Heeft hij geen familiale verzekering dan moet hij de kosten uit eigen zak betalen. Fietsers zijn namelijk burgerlijk aansprakelijk voor de schade die zij aan derden toebrengen. Daarom heb je er als fietser alle belang bij een familiale verzekering af te sluiten om met een gerust hart de weg op te gaan.

2. Als de fietser in zijn recht is

De fietser wordt door de BA-autoverzekering van de automobilist vergoed voor zowel de materiële als de letselschade. De materiële schade van de autobestuurder wordt alleen vergoed als hij een omniumverzekering heeft en zijn lichamelijke letsels alleen als hij een bestuurdersverzekering heeft. Anders draait hij zelf op voor de kosten.

Een link naar samenvatting polisvoorwaarden recreanten vind je hier